top of page
  • Nina van der Voet

Haptotherapie en lichamelijkheid | Laat jij je (aan)raken?

Jouw lichamelijkheid

In de rij bij de bakker, in een drukke metro of op de bank / barkruk met een goede vriend of vriendin. Hoe vaak raak jij aan? Leg je makkelijk een arm om iemand heen of vermijd je koste wat het kost elk lichamelijk contact? Wat gebeurt er als iemand jou aanraakt? En kun je je laten raken?

Haptotherapie kan je bewust maken van jouw eigen lichamelijkheid. Hoe die bovendien kan verschillen per persoon. Leg je misschien makkelijker een hand op die ene vriend dan op die andere? En wat zijn jouw eigen wensen hierin? Veel mensen die bij een haptotherapeut komen, blijken de aanraking in hun leven te missen. Sommigen nemen een massage, anderen bouwen steeds meer spanning in hun lijf op en vereenzamen.


Je veilig voelen

In een maatschappij waar aanraking steeds meer lading krijgt, raken velen vervreemd van hun lijf en voelende vermogen. Waar denken het overneemt van voelen, neemt praten het veelal over van voelend en lijfelijk met elkaar aanwezig zijn. De balans raakt scheef (zie mijn vorige blog over de balans tussen voelen, denken en doen.) Iedereen is wel bekend met gevreesde stiltes in contact.

Aanraken - en je kunnen laten raken - heeft alles met je veilig voelen te maken. Veilig in je eigen lijf en met de ander. Heel vaak hebben we een wens voor meer lichamelijk contact in ons leven, maar zijn we bang. Ben ik welkom bij de ander? Mag ik wel zo dichtbij komen? Wat zal die ander van me denken? Angst voor afwijzing speelt vaak een enorme rol in contact tussen mensen.


Laat je zien, laat je voelen

Voor verbinding is het belangrijk dat je jezelf kunt laten zien aan de ander - met alles wat je bent: je wensen, maar ook je angsten. Echter; worden we bang, dan trekken we ons vaak terug. Uit zelfbescherming bijvoorbeeld, om maar niet afgewezen te worden. Dat komt de verbinding meestal niet ten goede. En vaak is onze angst bovendien ongegrond.

Zodra je je echter aan de ander kunt laten voelen - zoals we in haptonomische taal zeggen -, kunt laten zien waar je bang voor bent, kom je vaak weer dichter tot elkaar.

Wie kent het niet? Dat gevreesde gesprek met die vriend, je partner of collega. Weken kun je ertegenop zien. De angst neemt toe, bouwt zich op in je gespannen lijf, neemt je gedachten mee in een neerwaartse spiraal.

Is het hoge woord er echter eenmaal uit, dan volgt vaak de ontspanning - voel je je vaak nog iets meer verbonden dan voorheen. Durf je elkaar misschien ineens spontaan te omhelzen.


Bewustwording via haptotherapie

Haptonomie kan je helpen bij alles wat met voelen, contact en relaties te maken heeft. Of het nou een wens tot persoonlijke groei betreft, een knagende eenzaamheid of de spanning die zich in je door-denken-gedomineerde lijf opbouwt

In de haptotherapie moedig ik mijn cliënten aan zich bewust te worden van hun verlangens en gevoelens rondom aanraking en contact. Zich bewust te worden van remmende gedachten en gedrag en de signalen van het lijf. Daarnaast laat ik hun de voordelen van aanraking en verbinding ervaren.

Dat het voelen van ons lijf een positieve uitwerking op onszelf en onze relaties heeft, staat inmiddels boven water.

En experimenteer! Buiten onze comfort zone hebben we vaak het meest te leren. Dus leg maar eens je hand op die arm en kijk wat het met jou en die ander doet. Misschien knappen jullie er allebei wel van op. Zo niet, wat zit jullie in de weg? Durf het bespreekbaar te maken.


Doe wat goed voelt

Moet je je nu vrijelijk door iedereen laten aanraken? Nee. Belangrijk is dat jij jouw gevoel volgt. Dat je je bewust wordt van wat wel en niet voor jou werkt, waar je eigen verlangens, maar ook waar je grenzen liggen. En durf die grenzen te bevragen; waar ben je bang voor? Door te voelen ontstaat vaak nieuwe ruimte.

Zelf ervaren? Kom langs en ontdek wat haptotherapie voor jou kan betekenen!

332 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

In relatie

Veerkracht

Boos

bottom of page