top of page

HAPTONOMISCHE ZWANGERSCHAPSBEGELEIDING

haptonomische zwangerschapsbegeleiding Zutphen

Zwanger?

Je hebt vast al gemerkt dat er van alles verandert in je lijf, je gevoel, in wat je wel en niet kan en wil. Die verandering is soms heel fijn en - uit ervaring - soms ook best pittig en ingrijpend. En niet alleen bij en in jou verandert er van alles; ook in je relatie(s) worden dingen anders nu er een nieuw wezentje in aantocht is. Tijdens de haptonomische zwangerschapsbegeleiding besteden we samen aandacht aan dit wonderlijke en soms dus ook uitdagende proces.  

Ik bied mijn sessies en zwangerschapstraject graag afgestemd en op maat aan, dus voel - naast wat ik als professioneel begeleider te bieden heb - waar jullie eigen behoefte ligt en laat het me weten. Dit geldt ook voor het aantal sessies en de exacte inhoud ervan, wat past en verlangen jullie? Meestal bekijken we dit per keer. Het traject kan op die manier bestaan uit 3 á 6 sessies, veelal vanaf de 20e zwangerschapsweek - als jij of jullie de eerste beweging van jullie kindje hebben gevoeld -, tot aan een laatste sessie met jullie pasgeboren kindje erbij. Zo'n laatste post-natale sessie, 3 á 6 weken na de geboorte, kan heel mooi en waardevol zijn; met aandacht voor het verloop van de bevalling, het herstel van de moeder, de nieuwe verhoudingen/balans en het contact met jullie kindje.

 

Soms komt het voor dat mensen bij me aankloppen voor een enkele sessie, of al voordat ze beweging hebben gevoeld - ook daar bied ik ruimte aan.

 

Verbinding/contact

We gaan om te beginnen vaak aan de slag met het voelen van het kindje in de buik. Hoe reageert het kindje op jullie handen? Wat kunnen jullie voelen? Dit is ook voor de partner vaak heel waardevol en leuk. Als er geen partner in beeld is, kan dit ook een goede vriend of vriendin zijn. Haptonomische zwangerschapsbegeleiding is in die zin ook echt een voorbereiding op de bevalling, en bevallen doe je samen, niet alleen. Jullie krijgen daartoe in de begeleiding praktische handvatten aangereikt, waar je zelf thuis mee aan de slag kan. 

Wil je toch graag alleen komen? Dan ben je zeker ook welkom en zal de zwangerschapsbegeleiding de vorm van individuele haptotherapie aannemen met nadruk op de zwangerschap.


 

Overige belangrijke thema’s in de haptonomische zwangerschapsbegeleiding:

  • Ruimte - zowel in jullie leven als letterlijk in je lijf

  • Omgaan met pijn en last - met het oog op de aanstaande bevalling

  • Het dragen van je kindje in de buik, alleen of door de partner, houding en balans 

Tot slot is bewustwording van keuzes rondom de zwangerschap en bevalling belangrijk. Willen jullie thuis bevallen of in het ziekenhuis? Wat voor baringshoudingen zijn er? Welke keuzes maak je als het anders loopt dan gedacht? 

De rol voor mij als haptotherapeut is jullie hierin te begeleiden met aandacht en respect. Dit alles vaak in een gemoedelijke sfeer met ruimte voor lichtheid en humor. Enthousiast geworden? Mail of bel! 

Voor meer informatie over haptonomische zwangerschapsbegeleiding lees je verder bij de Vereniging voor Haptonomische Zwangerschapsbegeleiding (VHZB)

Kijk ook eens op de website van Dalalou. Hier vind je niet alleen hele fijne natuurlijke (goed voor mens, ziel en milieu) kraampakketten, maar ook een bewuste zwangerschapskalender van week tot week!

 

Let op: 

bottom of page