Haptonomische 

zwangerschapsbegeleiding

Zwanger?

Ik heet je welkom voor haptonomische zwangerschapsbegeleiding in Amsterdam!

Je hebt vast al gemerkt dat er van alles verandert in je lijf.

En niet alleen in je lijf; ook in je relatie(s) worden dingen anders. Er komt immers een nieuw wezentje bij.

Haptonomische zwangerschapsbegeleiding bestaat uit ongeveer 5 à 7 sessies waarin we samen – met of zonder partner – aandacht aan dit wonderlijke proces besteden.

Een belangrijk thema daarbij is ruimte: zowel in je of jullie leven, als in je lichaam. Ineens is het letterlijk en figuurlijk zoeken naar een nieuwe balans. 

De eerste sessie vindt meestal plaats vanaf 20 weken in de zwangerschap, als jij de eerste beweging van je kindje hebt gevoeld. Dat kan naar behoefte ook al eerder. In de laatste sessie – een aantal weken na de geboorte – is er aandacht voor het verloop van de bevalling, het herstel van de moeder, de nieuwe verhoudingen/balans en het contact met het kindje.

Verbinding/contact

We gaan aan de slag met het voelen van het kindje in de buik. Hoe reageert het kindje op jullie handen? Wat kunnen jullie voelen? Dit is ook voor de partner vaak heel waardevol en leuk. 
Hoe is daarnaast het contact tussen beide partners? Als er geen partner in beeld is, kan dit ook een goede vriend of vriendin zijn.  

Haptonomische zwangerschapsbegeleiding is in die zin ook echt een voorbereiding op de bevalling. Welke rol kan de partner daarin vervullen?  
Ik laat jullie praktische handvatten ervaren voor zowel tijdens de zwangerschap als bij de bevalling.


Belangrijke thema’s:  

  • Omgaan met pijn

  • Het dragen van je kindje in de buik, houding en balans 

  • De interactiedynamiek tussen beide partners  

Tot slot is bewustwording van keuzes rondom de zwangerschap en bevalling belangrijk. Willen jullie thuis bevallen of in het ziekenhuis? Wat voor baringshoudingen zijn er? Welke keuzes maak je als het anders loopt dan gedacht? En kun je in dat proces de verbinding met elkaar bewaren. 

De rol voor mij als haptotherapeut is jullie hierin te begeleiden met ruimte, aandacht en respect en – kenmerkend voor mij – hier en daar een vleugje lichtheid en humor. 

Enthousiast geworden? Neem contact met me op voor een eerste kennismaking.

Voor meer informatie over haptonomische zwangerschapsbegeleiding lees je verder bij de Vereniging voor Haptonomische Zwangerschapsbegeleiding (VHZB)